Anxo Lorenzo & Fred Morrison

Anxo Lorenzo en Fred Morrison speelden op Zilleghem Folk op zondag 26 juli.

Op Zilleghem Folk zal er elektriciteit in de lucht hangen, want Anxo Lorenzo en Fred Morrison genereren samen een dynamiek dat jullie niet licht zullen vergeten - louter aangezwengeld door het plezier waarmee deze twee virtuozen muziek zullen maken.

Anxo Lorenzo

Een avontuurlijker doedelzakspeler bestaat er waarschijnlijk niet.

Denk je bij doedelzak meteen aan Schotland of Ierland? Anxo Lorenzo zal dat helemaal veranderen. Niet alleen vind je doedelzakken in gans Europa, ze hebben ook hun weg gevonden tot in Noord-Afrika tot zelfs de Perzisch Golf

Anxo zelf speelt het instrument dat je vindt in Galicië, zijn thuisland aan Spanje's Atlantische kust. En ja, deze regio heeft ontegensprekelijk banden met de Keltische wereld. Titanen zoals The Chieftains en Lunasa zijn enkele van Anxo's meest opmerkelijke muzikale vrienden.

Als je ziet met wie en aan wat hij al heeft meegewerkt, dan weet je dat hij alles behalve trouw is aan de tradities van zijn thuisland. Hij negeert flagrant de grenzen van landen en genres, en reist zelfs zonder aarzelen buiten de akoestische wereld.

In vele muzikale projecten smolt hij zijn tranditioneel geluid van de doedelzak samen met een waaier van stijlen, van jazz tot electronische muziek, pop, rock en flamenco. In zijn handen is de doedelzak een veelzijdig instrument, geladen met de flair dat alles mogelijk moet en zal zijn - en op een geniale manier.

De lange lijst van groepen en solisten bevestigen de virtuositeit van Anxo. Celtas Cortos, Lúnasa, Kathryn Tickell, Michael McGoldrick, The Chieftains, Daimh, The National Jazz Orchestra, Luigi Lai, Diarmaid Moynihan, Brian Finnegan, Xarabal, Om/Off, Jaula de Grillos, Tejedor, Angus Mackenzie, Iain MacDonald, Germán Díaz, Mónica Molina, Skape, Amistades Peligrosas, Poncho k…

"And he's an exhilarating performer, his fast fingers tracing ridiculously intricate melodies; when top gear is reached, it's impossible to fathom how a human brain can actually work that fast."
(uit een biografie geschreven door Nige Tassell 2010 op een Womad Artists pagina)

Website Anxo Lorenzo,
https://www.facebook.com/anxolorenzoband

Fred Morrison

Fred Morrison, geboren en getogen in de buurt van Glasgow, kreeg de traditie van de Gaelische doedelzak al heel jong ingelepeld door zijn vader. Vandaar dat zijn stijl van spelen uniek, avontuurlijk en intens expressief is. In zijn jonge jaren won hij met zijn technische bekwaamheid belangrijke competities, en dat terwijl hij nog school liep. Hij haalde toen zijn inspiratie van pioniers als Bothy Band en de Tannahill Weavers.

Naast zijn grote liefde voor de Schotse Highland doedelzak, viel hij ook voor de fluit, de kleine schotse doedelzak, of reelpipes - een eens zeldzaam geworden instrument dat hij terug populair maakte - en de Ierse Uillean doedelzak.

In de negentiger jaren bracht hij The Broken Chanter, zijn eerste solo-album uit, en speelde in de super groep Clan Alba en samen met de sterren van de hedendaagse Keltisch folk Capercaillie, Sindsdien werkt hij zowel aan soloprojecten als samen met projecten van anderen. Zo bracht hij in 2003 samen met de virtuoos van de Ierse bouzouki Jamie McMenemy de album Up South uit, en opende het Glasgow’s Celtic Connections festival in 2005

In 2006 lanceerde hij zijn kenmerkend instrument, de Fred Morrison Reelpipes, gegeerd door menig topmuzikant.

Website Fred Morison,
http://www.fredmorrison.com