Fred Morrison Solo

Fred Morison speelde solo op Zilleghem Folk op zaterdag 25 juli
en samen met Anxo Lorenzo op zondag 26 juli.

Fred Morrison, geboren en getogen in de buurt van Glasgow, kreeg de traditie van de Gaelische doedelzak al heel jong ingelepeld door zijn vader. Vandaar dat zijn stijl van spelen uniek, avontuurlijk en intens expressief is. In zijn jonge jaren won hij met zijn technische bekwaamheid belangrijke competities, en dat terwijl hij nog school liep. Hij haalde toen zijn inspiratie van pioniers als Bothy Band en de Tannahill Weavers.

Naast zijn grote liefde voor de Schotse Highland doedelzak, viel hij ook voor de fluit, de kleine schotse doedelzak, of reelpipes - een eens zeldzaam geworden instrument dat hij terug populair maakte - en de Ierse Uillean doedelzak.

Fred Morrison haalde de banden aan met Keltische muzikanten en maakte vrienden in Noord-West Spanje. Hierdoor beïnvloed breidde zijn repertoire gevoelig uit en kreeg hij nog meer erkenning als componist.

In de negentiger jaren bracht hij The Broken Chanter, zijn eerste solo-album uit, en speelde in de super groep Clan Alba en samen met de sterren van de hedendaagse Keltisch folk Capercaillie, Sindsdien werkt hij zowel aan soloprojecten als samen met projecten van anderen. Zo bracht hij in 2003 samen met de virtuoos van de Ierse bouzouki Jamie McMenemy de album Up South uit, en opende het Glasgow’s Celtic Connections festival in 2005

In 2006 lanceerde hij zijn kenmerkend instrument, de Fred Morrison Reelpipes, gegeerd door menig topmuzikant.

Fred Morrison Solo horen spelen is "a mindblowing and unique experience".

Website Fred Morison, http://www.fredmorrison.com