Elanor speelt op Zilleghem Folk 2018 op zaterdag 28 juli om 19:30 uur. Duvel Droomschip

Elanor
Elanor

Elanor is een jonge Belgische folkgroep met wortels in Gent. In mei 2013 staken 5 doorwinterde muzikanten de instrumenten samen. Een stomende accordeon, een stevige integere draailier, virtuoze doedelzakken en swingende fluiten geserveerd op een kruidige fond van bas en gitaar.

De muziek is energiek, heel dansbaar en vernieuwend met traditionele elementen. Eigen composities en arrangementen laten ook met plezier een zittend publiek swingen.

Bert Leemans (EmBRUN, Les Boîtes, Triple-X, Variomatic) en Bart Praet kennen elkaar al jaren als muzikale streekgenoten. Bart schudde toen al de ene melodie na de andere uit zijn doedelzakken & fluiten. Bert ving de melodieën gretig op en bewaarde ze stiekem tussen de lamellen van zijn accordeon. Wat later stond Bert samen aan het podium met Thomas Hoste (Cecilia). Vermoedelijk stonden beide draailieradepten watertandend te luisteren naar een Franse draailiergroep...met veel goesting om samen aan de slag te gaan. De drie heren ontmoetten elkaar, de kiem van Elanor was ontsproten!

Het trio werd meteen versterkt door een fijnbesnaarde DADGAD-gitaar, bespeeld door de vinnige jonge telg Kuni Quintens. Jelle Van Cleemputte (Les Bandits de Belleville, Zinger, Zigo) zorgt met zijn jazzy baslijnen ervoor dat al het bourdongeweld gedragen wordt in mooie harmonieën.

In 2013 lanceerde Elanor een demo cd, eerder als een visitekaartje naar organisatoren. De eerste volwaardige full cd “A Clear Look” kwam er in het voorjaar van 2016.

Bart Praet:
uilleann pipes, doedelzak, gaïta, traverso

Bart Praet’s wortels liggen niet ver van Gooik, een plek die als het ware folk & volksmuziek ademt. Bart ontwikkelde zich als multi-instrumentalist en speelt naast allerlei doedelzakken ook op blokfluit & traverso. Zowat alle composities binnen Elanor zijn uit zijn vingers gerold!

Thomas Hoste:
elektro-akoestische sopraan- en altdraailier

Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument.

Bert Leemans:
chromatisch accordeon, accordina

Bert Leemans speelt al sinds zijn acht jaar chromatisch accordeon. Met de folkgroep Broekzak zette hij zijn eerste stappen op het podium. Bert is stichtend lid van de folkgroep EmBRUN en een actieve muzikant bij tal van andere folkbands

Jelle Van Cleemputte:
elektrische basgitaar, kick

Al van jongs af aan experimenteerde Jelle Van Cleemputte met allerlei instrumenten zoals viool, piano, gitaar en drums. Na een jamsessie met gitarist en jeugdvriend Kuni vond hij pas zijn echte passie: de basgitaar. Bert Leemans introduceerde hem in de folkscène. Zo speelt hij bij de folkband Zigo en was hij al vervangend bassist bij EmBRUN en POLK XL

Kuni Quintens:
akoestische gitaar

Kuni Quintens was al vroeg geïnteresseerd in gitaar en startte vrij snel met de opleiding klassieke gitaar. Door de folk werd hij pas echt gebeten na een bezoekje aan enkele folkfestivals (Gooikoorts, Na Fir Bolg, …) In 2010 stond hij voor het eerst op het podium met Purkwapa. Hij engageerde zich ook enkele jaren in de organisatie van het folkbal Latjughan in Gent.

Website Elanor,
http://elanormusic.be