Anxo Lorenzo

Anxo Lorenzo speelt op Zilleghem Folk op zaterdag 28 juli om 21:00 uur. Concertzaal

Een avontuurlijker doedelzakspeler bestaat er waarschijnlijk niet.

Denk je bij doedelzak meteen aan Schotland of Ierland? Anxo Lorenzo zal dat helemaal veranderen. Niet alleen vind je doedelzakken in gans Europa, ze hebben ook hun weg gevonden tot in Noord-Afrika tot zelfs de Perzisch Golf

Anxo zelf speelt het instrument dat je vindt in Galicië, aan Spanje's Atlantische kust. En ja, deze regio heeft ontegensprekelijk banden met de Keltische wereld. Titanen zoals The Chieftains en Lunasa zijn enkele van Anxo's meest opmerkelijke muzikale vrienden.

Als je ziet met wie en aan wat hij al heeft meegewerkt, dan weet je dat hij alles behalve trouw is aan de tradities van zijn thuisland. Hij geeft de negeert flagrant de grenzen van landen en genres, en reist zelfs zonder aarzelen buiten de akoestische wereld.

In vele muzikale projecten smolt hij zijn tranditioneel geluid van de doedelzak samen met een waaier van stijlen, van jazz tot electronische muziekn pop, rock en flamenco. In zijn handen is de doedelzak een veelzijdig instrument, geladen met de flair dat alles mogelijk moet en zal zijn - en op een geniale manier.

De lange lijst van groepen en solisten bevestigen de virtuositeit van Anxo. Celtas Cortos, Lúnasa, Kathryn Tickell, Michael McGoldrick, The Chieftains, Daimh, The National Jazz Orchestra, Luigi Lai, Diarmaid Moynihan, Brian Finnegan, Xarabal, Om/Off, Jaula de Grillos, Tejedor, Angus Mackenzie, Iain MacDonald, Germán Díaz, Mónica Molina, Skape, Amistades Peligrosas, Poncho k…

"And he's an exhilarating performer, his fast fingers tracing ridiculously intricate melodies; when top gear is reached, it's impossible to fathom how a human brain can actually work that fast." (uit een biografie geschreven door Nige Tassell 2010 op een Womad Artists pagina)

Op Zilleghem Folk 2015 hing er electriciteit in de lucht, want samen met Fred Morrison genereerde hij een dynamiek dat men niet licht zal vergeten - louter aangezwengeld door het plezier waarmee deze twee kunstenaars muziek maakten.

Website Anxo Lorenzo,
https://www.facebook.com/anxolorenzoband