Jowan Merckx

Jowan Merckx speelt op Zilleghem Folk 2023 op vrijdag 28 juli om 19:30 uur

Concertzaal

Foto van Jowan Merckx
Jowan Merckx
Foto van Jowan Merckx
Jowan Merckx

"Fluitspelen is luisteren naar de vogel achter je ogen" zei de Nederlandse dichter Daaldreef. Vooraleer Jowan dit gedicht ontdekte was dat nu net wat hij al die jaren reeds had gevoeld maar niet onder woorden had kunnen brengen. Telkens weer teruggaan naar het wezenlijke, en dit via het spelen van melodieën die geworteld zijn in eeuwenoude stijlen en tradities. Sferen en ritmes uit Zweden, Galicië, Ierland, België, Frankrijk en/of de Balkan etc. zinderen na in zijn gecadanceerde, woordeloze miniverhalen. Hij brengt zijn klankwereld op een rijk arsenaal aan instrumenten uit de blokfluitfamilie.

Jowan houdt er van zijn muziek onbegeleid en in al haar naakte eenvoud te laten resoneren in een goed klinkende ruimte die geen luidsprekers of ander technisch speelgoed behoeft. De pure kracht van de melodie zonder franjes of verdere opsmuk staat centraal en helpt je als luisteraar een deur te openen naar simpelweg genieten.

Hij speelde in verschillende groepen en ensembles in de oude muziek en de folk. Met zijn eigen groep Amorroma biedt hij een zelf gecomponeerd repertoire aan geïnspireerd door oude muziek (middeleeuwen, renaissance en barok) en traditionele muziek van over heel Europa.

Jowan Merckx:
blokfluit, ...

Website Jowan Merckx,
https://amorromamusic.wixsite.com/jowan/amorroma