Väsen

Väsen speelt op Zilleghem Folk 2017 op zondag 30 juli om 21:00 uur.

Väsen is Olov Johansson, Roger Tallroth en Mikael Marin
Väsen is Olov Johansson, Roger Tallroth en Mikael Marin

Drie muzikanten en één sound, een speels en afgerond ensemble dat de wetten van de fysica lijkt te tarten, intens en met een zeer goed gevoel voor humor, een moderniteit met de wortels in het traditionele.

Väsen is een Zweeds acoustisch trio, dat nu al bijna 28 jaar samen optreedt.

Diep geworteld in de tradities van de Zweedse folkmuziek zijn ze alle drie op hun eigen manier virtuoos met hun instrument het geheel zoveel meer dan de som van de delen: een vijfsnarige viool met symfonische fijnzinnigheid, een avontuurlijke 12-snarige gitaar, en een nyckelharpa (een zweedse viool met toetsen), Samen lijkt Väsen een uniek bovennatuurlijk wezen, een getuigenis van samenspel op zijn best.

De groep heeft zijn oorsprong in de bossen en rijke grond van het Zweedse landschap en de eeuwenoude volksmuziek van Uppland. Maar het traditionele wordt gekruid met hun ervaren musiceerkunst.

Er zit een speelsheid in hun muziek, vreugde en fijne smaak in de boeiende nieuwe arrangementen die ze aan de eeuwenoude deuntjes toevoegen, samen met originele juweeltjes geïnspireerd door de traditie. Je hoort invloeden uit de rock-, jazz-, klassieke en traditionele muziek, verweven tot prachtige muziek dat blijft boeien. Je hoort steeds de inspiratie en improvisatie van het moment, onvoorspelbaar.

De naam was oorspronkelijk die van hun eerste CD-opname, maar "Väsen" bleef vastzitten aan de groep. "Väsen" is Zweeds en heeft veel betekenissen: geest, geluid, een levend wezen, essentie zijn er enkele van.

Väsen meemaken is en blijft telkens een geweldige ervaring.

Olov Johansson:
nyckelharpa

In 1990 werd Olov de eerste wereldkampioen nyckelharpa. Hij is een inspiratie voor talrijke jonge nyckeharpaspelers. Naast zijn associatie met Väsen, speelt Olov ook in een duo met de Celtic-harpspeelster Catriona McKay. Hij speelt bij nog andere groepen en heeft enkele soloprojecten.

Roger Tallroth:
12-snarige gitaar

Roger ontwikkelde in de loop der jaren een heel eigen speelstijl. In de vroege negentiger jaren bedacht hij een unieke manier om de 12 snaren van zijn gitaar te stemmen, en bleeft sindsdien zoeken naar telkens nieuwe manieren om te spelen.

Als actieve en rondreizende musicus speelde Roger in 30 jaar tijd samen in bijna elk genre en met talrijke grote musici van over gans de wereld.

Mikael Marin:
viool

Mikael is een violist die zelden "tweede viool" zal spelen. Zijn invloeden zijn letterlijk onbegrensd en wisselen tussen Schöenberg and the Beatles. Hij werd nationaal violist in 1983, en werd uitgekozen om te spelen in een wereldorkest onder leiding van Leonard Bernstein in 1989.

Wanneer hij niet optreedt met Väsen, dan componeert, produceert en arrangeert hij muziek voor artiesten als Mikael Samuelsson, Nordman, en Kronos Quartet. Je hoort hem ook op opnames van sommigen van hen.

Mikael speelde op Zilleghem Folk 2012 samen met zijn echtgenote als "Duo Marin" .

Website Väsen,
http://www.vasen.se/about/