Alfred den Ouden & Gérald Ryckeboer

Alfred den Ouden & Gérald Ryckeboer spelen op Zilleghem Folk 2023 op zaterdag 29 juli om 13:30 uur.

Pionier en icoon van de folkrevival in de lage landen richt zijn pijlen (terug) op Frans Vlaanderen.

Alfred den Ouden was in 1975 medeoprichter van het Dranouter Folkfestival. Na lange tijd bracht Alfred den Ouden twee jaar geleden met zijn trio opnieuw een album uit, ‘Live’. Het is een herdenken van zijn ondertussen 50 jaar oude LP ‘Traditional folk music from French Flanders’ uit 1974. Dit was slechts één van de vele muzikale projecten waar hij een bijdrage toe leverde.

Hiervoor ging hij aan de slag met een andere multi-instrumentalist, Gérald Ryckeboer. Ook hij is als eminence grise van vele markten thuis. Zo zocht hij het zowel in de jazz als in de Engelse en Ierse folk. Recenter ging zijn aandacht ook uit naar zijn eigen ‘Vlaamse’ traditie.

Lode Bucsan ontpopte zich de voorbije jaren dan weer als één van onze meest gedreven draailiervirtuozen - maar speelt deze keer niet mee.

Samen pompen ze nieuwe energie in de aloude evergreens en minder bekende traditionals uit onze streken. Het materiaal haalden ze voornamelijk uit de legendarische liedboeken, dat van Edmond De Coussemaker, ‘Chants populaires des Flamands de France’ en uit het ‘Oud Iepersch liedboek’. Dit fruitige en sappige project verdient hier dan ook zondermeer een plaats op ons podium.

Alfred den Ouden:
gitaar, accordeon, Engelse concertina, Franglo concertina, mondharp, zang
Gérald Ryckeboer:
doedelzak, Uillean pipes, Northumbrian smallpipes, bouzouki, fluit, bodhran, zang

Alfred den Ouden & Gérald Ryckeboer speelde voorheen op Zilleghem Folk Zomercafé 2021