The Lumber Jills

The Lumber Jills spelen op:

  • vrijdag 28 juli om 23:00 uur.
  • en op zondag 30 juli om 16:30 uur.

The Lumber Jills zijn vier jonge Canadese violistes. Met een viool, piano en stepdans brengen zij een stukje cultuur uit New Brunswick naar Europa en de rest van de wereld.

Aan de oostkust van Canada eren ‘Les Acadiens’ al jaren de traditie van viool en stepdans. Ook de jongste generaties houden de tradities van hun voorouders mee in stand.

Tijdens de lange koude winterse nachten hokken de buurtbewoners samen rond de stoof. Genietend van de verhalen en de muziek over houthakken, vissen en het oogsten van esdoornsiroop.

In de pionierstijd trokken ‘Lumberjacks’ in de dicht beboste wouden van Oost-Canada om hout te kappen. Gewapend met een zaag, bijgenaamd “jack”, en heel vaak ook een viool trokken zij voor weken de bossen in. Na een dag van zware arbeid bracht de viool soelaas. Op de vioolklanken werd ook gedanst. Na het kapseizoen werd gevierd met dezelfde muziek en dezelfde dansen. Dansen die wij vandaag als step- en squaredansen omschrijven.

Hier introduceren wij ‘The Lumber Jills’. Vier jonge meiden die de traditie van viool en dans voortzetten en hierin uitblinken. Ondanks hun jonge leeftijd haalden zij allen meerdere prijzen voor viool en dans binnen. Amelie, Jayleen Machaëla en Janelle uit New Brunswick Canada promoten hun cultuur in heel Canada en Europa.

Vorig jaar in september speelden zij een aantal succesvolle concerten in België en Frankrijk. Op het Schots Weekend waren zij voor menig bezoeker de verrassing van deze festivaleditie. Deze zomer zijn ze opnieuw te zien in Europa op Hebridean Celtic Festival in Stornoway Schotland en nu dus ook bij ons.

Allen jonger dan 20 en nationale jeugdkampioenes op viool die ook stevig weg kunnen met het voetenwerk; die hun Acadische, Schotse en Ierse roots uit één van Canada’s kleinste provincies New Brunswick met trots uitdragen.

Amélie de Arcos:
viool, step-dans, zang
Janelle Melanson:
viool, step-dans
Jaylee Hebert:
viool, step-dans
Machaela Osowski:
viool, piano, step-dans

Website The Lumber Jills,
https://www.facebook.com/The-Lumber-Jills-1172754762774790