Confrérie des Muchards de Saint Druon

Confrèrie des Muchards de Saint Druon speelde op Zilleghem Folk op zaterdag 25 juli.

Rond 1890 gingen de herders uit Noord-Henegouwen met bedevaart voor de Saint Druon (Sint Drugo). Ze werden vergezeld door een groep doedelzakspelers : een ‘’confrérie des muchards’’, noteerde Hubert Boone eind jaren '60.

Vele jaren later beoogt onze groep het laten weerklinken van die “muchosa”, die nog tot in 1920 bespeeld werd in de ”Pays des Collines”, de streek van Ronse, Anvaing, Ellezelles. Onze instrumenten zijn kopieën van 18de eeuwse exemplaren, afkomstig uit de dorpen Arc-Ainières en Escanaffles, die nu bewaard worden in het Brusselse instrumentenmuseum (MIM).

Eén van onze leden, Pascale Gheux is de achterkleindochter van schaapherder en “Muchard” Alphonse Gheux die zich liet fotograferen tijdens de Fiertel te Ronse in 1885.

De confrèrie hoopt jullie te verheugen met de klanken van onze aloude muchosas en een repertoire van bij ons. Eerder speelden zij al op, onder andere, Cassel Cornemuse (F), Les Rencontre de Cornemuses d'Arc-Ainières, Fête du Pipasso in Flixecourt (F) en Gooikoorts.

Peter De Baets
Dominique Vandamme
Wim Poesen
Arnout Zwaenepoel
Geert Lejeune
Pol Ranson
Anke Hintjens
Pierre Manche
Eddy Petersborg
Pascale Gheux